Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подземните кофи за смет вече работят в Бургас

04 септември 2019, 10:35 часа • 9616 прочитания

Община Бургас спази обещанието си и започна монтажа на подземните контейнери за смет. Площадката в жилищен комплекс „Лазур“ вече работи, след като вътрешните пластмасови съдове бяха монтирани успешно. Техниката за тяхното почистване също е налична.

Павлин Михов, който е директор на дирекция “Околна среда” към община Бургас каза за Actualno.com: “Проектът за новия за България начин за събиране на отпадъци започна през 2017 година. До този момент броят на площадките за подземни съдове е над 30 на различни места в града. За тяхната ефективност мога да кажа, че е свързана не само с разделното събиране на отпадъци, но също и с факта, че се избягват миризмите и заразите“.

На новите контейнери могат да се видят надписи, които ориентират гражданите кой за какъв отпадък служи. Те са на български и английски език и имат съответните изображения - „Хартия и Картон“, „Пластмаса и Метал“, „Смесени отпадъци“. Това не е ново за жителите на Бургас, защото от години до традиционните кофи за боклук, бяха поставени пластмасови, които служат за разделно събиране. Те обаче са надземни.

На площадките в различни части на града поетапно се подменят и традиционните метални кофи.

Изграждането на новите площадки продължава. Те са част от системата за разделно събиране на отпадъци на територията на града. Предимствата им са доказани и свързани с по-бавните гнилостни процеси, липсата на достъп на насекоми и хора до изхвърлените отпадъци и по-голямата вместимост.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес