Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подземните кофи за боклук ще заработят до седмица в Бургас

20 август 2019, 11:04 часа • 6090 прочитания

Още една от петте площадки в Бургас, на които са изградени подземни кофи за смет, предстои да заработи. Тя се намира в бургаския комплекс „Лазур“ близо до Морската градина и не е единствената в града. Остава да бъде извършена още работа преди да влезе в експлоатация. Actualno.com разговаря с Павлин Михов, директор на дирекция “Околна среда” към община Бургас:

"Не са поставени само вътрешните, пластмасови съдове, в които ще се събира боклука. Всички друго е готово. Има машини, които са специално за почистване на този вид кофи. Ако обаче няма вътрешни съдове, няма къде да падне този отпадък. До края на следващата седмица, най-вероятно, ще бъдат монтирани подземните контейнери“.

Проектът за новия за България начин за събиране на отпадъци е започнал през 2017 година. До този момент броят на площадките за подземни съдове е над 30 на различни места в града.

Предимствата на този начин на събиране на отпадъци са големи. Едни от най-осезаемите са свързани с по-малко миризми и повече чистота.

„Изграждането на новите площадки продължава. Те са част от системата за разделно събиране на отпадъци на територията на града. Предимствата на подземните съдове са свързани с факта, че гнилостните процеси настъпват по-бавно, няма разпространение на миризми, няма достъп на насекоми и хора до изхвърлените отпадъци. Освен това, те са няколко пъти по-големи като обем от старите контейнери. Една точка с четири подземни контейнери събира 12 кубика отпадъци, докато от старите кофи са нужни 12 , за да се събере такова количество смет“, пояснява Павлин Михов,

Въпреки предимствата, старите кофи за боклук ще останат в близост до подземните.

Машините, които се грижат за почистване на подземните контейнери, са съобразени с тяхната форма и специфични отвори. Обикновено на всяка площадка има по четири подземни кофи за смет. В две от тях се изхвърлят смесени отпадъци, а другите са само за хартия и пластмаса.

 

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес