Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-скъп билет за корабчето, което води до остров "Св. Анастасия"

18 декември 2018, 15:10 часа • 2684 прочитания

Билетът за корабчето, което води до остров "Св. Анастасия", ще стане по-скъп. Решението беше взето от общинските съветници на последната за тази година общинска сесия.

"Причината да вдигнем цените е, че общинското корабче излиза от гаранция и всеки бъдещ ремонт ще трябва да се заплаща", обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева.

От пет години островът е популярна туристическа дестинация и посещението до него е още едно развлечение за гостите на града. Това е причината, цените да бъдат различни, според сезона. От юни до септември билетът ще струва 14 лева, а от септември до май 12. 

По-малко ще плащат учениците и пенсионерите. За тях цената е 10 лева и 9, извън сезона. Напълно безплатно се превозват децата до три години и хората с увреждания.

Интересът към пътуването от пристанище Бургас до остров „Св. Анастасия” е голям и корабчето обслужва маршрута пет дни в седмица, през летния сезон.

За още едно повишение, гласуваха общинските съветници.То касае купона за общинската детска кухня, който ще бъде увеличен с 50 стотинки и вече ще струва 2,50 лева. Макар и минимално, повишението беше обект на дебати. В крайна сметка се стигна до консенсус, заради по-високите цени на някои продукти, нужни за приготвянето на храната в млечната кухня. Тя изхранва около 1150 деца. Освен това, общинската кухня предоставя безплатен обяд на 75 многодетни семейства или деца без родители.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес