Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пясъчните диги по бургаския плаж съхраняват целостта на ивицата

11 ноември 2019, 10:55 часа • 4535 прочитания

И тази година на Северния плаж в Бургас бяха издигнати пясъчни диги. Основното им предназначение е да съхранят ивицата и постройките по нея от силните ветрове през зимата.

Преди години издигането на пясъчните планини предизвикваше недоумение и дори полемика, дали това е необходимо и как влияе на микроорганизмите в пясъка.

Според еколози, няма данни за нанесени щети на природата. По-скоро ефектът е положителен заради въздуха, който навлиза и факта, че по този начин големите вълни през зимата няма да отнесат пясъка навътре в морето.

На много плажове по света се издигат подобни съоръжения. Особено на местата застрашените от отнасяне на цели плажове и на такива с по-големи приливи и отливи.

Подобно нещо се е случило и в Бургас. За Actualno.com разказва дългогодишният спасител Петър Русев:“Преди около десет години имаше голямо вълнение и морето си взе пясъка. Ивицата остана без пясък и се наложи тогавашният концесионер на Северния плаж да наеме кораб и да плаща по сто лева на час, за да се извади пясък от морето и да се върне на плажа. Това стана с шлангове като тези на пожарникарите, изваждаха пясък и вода, а после той се разстилаше по ивицата и изравняваше с багер. Притеснението беше голямо, защото лятото идва хората искат да плажуват, а няма на какво да легнат. След този случай, на следващата година започнаха да правят диги. Според мен това е много добре, защото пясъкът се преработва и ивицата се пази от големите вълни.

Оплакванията на много бургазлии, че дигите закриват гледката им към морето, както и други опасения за нарушено екоравновесие си остават.Съоръженията обаче не са по цялата ивица и всеки може да си избере място за отдих с добра визия. Различното тази година е, че много хора се възползваха от високите температури през ноември и дори плажуваха на ивицата, а дигите ги предпазваха от вятъра.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес