Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни отпадъци край Средец, общината ги обезопасява за поредна година

12 юни 2020, 07:47 часа • 4112 прочитания

Опасни отпадъци притесняват жителите на Средец. Екоинспекцията в Бургас е предписала на местните власти да обезопасят токсичните варели. Оказва се, че проблемът е познат на общината, съобщава БНТ.

Контейнерите съдържат пестициди от бившите ТКЗС-та и са бетонирани. Те се намират на труднодостъпна местност край Средец. Защитната им обвивка обаче се руши, което може да доведе до екокатастрофа, според природозащитници.

Нагледното доказателство, че в момента от този блок има изтичане на хербициди и пестициди. След колко време ще се разпаднат тези блокове, никой не знае, но явно те се разпадат, казва Емил Георгиев - сдружение „Екогласност".

Притеснен от евентуално изтичане на пестициди е и концесионерът на язовира край Средец, защото те ще влязат във водоема.

Рибите, които ще бъдат вътре в язовира, може би ще измрат. Катаклизмът ще е в мащаби много голям. Не дай си Боже да се случи, Мандра е свързано с морето, каза Велин Минев - концесионер на язовира край Средец.

Оказва се,че проблемът е познат на Община Средец. От там обясниха, че както всяка година ще изпратят фирма, която да поправи бетонните конструкции.

Общински съветници обаче настояват за по-голяма защита.

Защото тук не се знае, във времето, тези бидони, най-вероятно са корозирали, не зависимо че отвън се правят козметични промени, казва Иван Кичев - общински съветник в Средец.

Проверка на бетонните съоръжения последно е правена през февруари. Тогава от екоинспекцията констатират, че те са в добро състояние и няма опасност за хората.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес