Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът на Бургас осигури топлина за 30 семейства от Бургас

23 декември 2019, 14:09 часа • 3679 прочитания

Над 560 души са потърсили помощта на обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Хората, които не се примиряват с отказите на институциите, са основната група която посещава кабинета на омбудсмана. В много от случаите той успява да помогне и заявява, че е доволен от работата си и ще продължи да отстоява правата на засегнатите граждани.

Actualno.com потърси Тодор Стамболиев за да разбере, кои са основните проблеми по които хората се обръщат към него:

„340 са пуснатите жалби по които съм работил. Най-честите оплаквания са свързани с проблеми по етажната собственост. Много оплаквания има и от монополистите. Моята основна тема на работа беше и ще продължава да бъде свързана с хората с проблеми с предвижването, по-точно с местата за паркиране на определена категория инвалидизирани хора. През месец април направих писмено предложение до Общинския съвет за осигуряване на индивидуални паркоместа за трудноподвижни лица, които имат определено заболяване, не за всички които притежават карта за инвалиди над 50 процента, а за тези чието заболяване е свързано с невъзможност да стоят прави самостоятелно и за още няколко вида заболявания. Те са посочени е наредба на Столична община, от където съм взаимствал.В Бургас има доста жалби и затова си позволих да направя такова предложение. Надявам се, в началото на 2020 година да доведем докрай този въпрос. Имам подкрепата и на националният омбудсман Диана Ковачева, която също изпрати писмо до Общинския съвет с такова искане.“

ТЕЛК и НЕЛК комисиите са другата болна тема по която хората, които са обиколили всички институции и не са намерили подкрепа, търсят помощ в кабинета на Тодор Стамболиев:“Там един от проблемите е, че има голямо забавяне. Когато се мине през една комисия на ТЕЛК и решиш да обжалваш решението, насрочването пред националната комисия, понякога е със забавяне от година и 2-3 месеца. Това е много дълъг период да стоиш без решение. Там съм успял да помогна на доста хора, писал съм писма и в повечето случаи ги насрочват за по-близки дати“.

Един от случаите, за които Тодор Стамболиев разказва е от последния месец. Той е свързан с жена от бургаския комплекс „П.Р.Славейков“, която отказва да осигури достъп до апартамента си. В резултата на това живеещите във два входа семейства остават без парно, малки деца мръзнат и въпросът не се решава. След намесата на омбудсмана, с помощта на ръководството на Топлофикация и съдействието на полицията, в крайна сметка случая се решава и хората вече имат топлина в домовете си.

До края на месец януари 2020 година Тодор Стамболиев ще представи своя цялостен отчет за свършената работа като омбудсман в полза на обществото.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес