Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинен за обир на банка в Айтос остава в ареста

27 август 2015, 18:55 часа • 3077 прочитания

Окръжен съд Бургас не уважи искане за изменение на наложена мярка за неотклонение спрямо Христо Колев и потвърди задържането му под стража за извършен грабеж, съобщи "24 часа".

Колев е разследван за това, че на 19 май т.г.е извършил въоръжен грабеж на 55 293 лв. от клона на банка в Айтос заедно със съучастник, който досега не е задържан.

На 17.07.2015 г. Окръжен съд Бургас взе спрямо него най-тежката мярка за процесуална принуда задържане под стража. На 23.07.2015 г. Бургаският апелативен съд потвърди определението на първоинстанционния съд.

Днес Колев и защитниците му поискаха мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека - подписка, парична гаранция или домашен арест. Аргументите им за това бяха, че не съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според адвокатите липсват доказателства по делото, че именно техният подзащитен е участвал в извършването на престъплението. Действително Колев направил самопризнания, които дал след употреба на наркотици и под натиск.

Защитниците заявиха, че дори твърдението на Колев пред съда при първоначално определената му мярка, че в деня на грабежа той е бил в къщата на родителите си, не е проверено по надлежния ред.

Младежът увери съдебният състав, че е напълно невинен, не е бягал, не се е укривал и ще бъде на разположение на разследващите органи, ако мярката му бъде изменена.

Според прокурора в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, обосноваващи предположението, че именно обвиняемият е единият от банковите обирджии. Той бе категоричен, че Христо Колев трябва да остане зад решетките.

Магистратите прецениха, че нямат основание да пуснат Колев от ареста.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес