Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общински съветник: Термокамерите на летище Бургас не са ефективни

10 март 2020, 09:48 часа • 3556 прочитания

Общинският съветник от Бургас Константин Бачийски се позовава на техническите характеристики на този модел камери, чийто основен недостатък е, че от ключово значение за точното измерване на температурата на всеки преминаващ през зоната е разположението на наблюдавания човек и разстоянието от него.

Важен е и фактът, че при разстояние от 15 метра отклонението при измерването на температурата може да е до 2°C, т.е човек с температура от 38° може да бъде отчетен като такъв с 36°C. При значително намаляване на разстоянието до обекта измерването е много по-точно, като отклонението в данните се намалява до 0.4°C .

Бачийски посочва като оптимално решение на всяко гише за проверка на документите на пристигащите пътници да има поставена такава камера, която да наблюдава фронтално всеки човек от близко разстояние.

Във възникналата криза с корона вируса се оказва, че и термокамерите вече са дефицит, а срокът за доставяне от повечето производители е над два месеца. Съветникът предлага термокамерата на Летище Бургас да бъде поставена в коридора след паспортна проверка, които води към лентите за багаж.

„Пространството в този коридор е стеснено и при поставянето на термокамера на тавана, наблюдаваните пасажери ще се движат фронтално срещу съоръжението и на разстояние около метър от него. По този начин ще се постига максимално възможна в тези условия точност на измерванията и ще се избегне възможност за струпване на пътници и „изкривяване“ на резултатите от мониторинга“ – обяснява съветникът.

Целта е от рано да бъдат взети превантивни мерки, тъй като още в началото на месец април на летище Бургас ще започнат да пристигнат първите чартърни полети с туристи, а дотогава мерките трябва вече да са взети.

Ситуацията с разпространението на корона вирус изисква и от общинските съветници пълно ангажиране с решението на проблема. „Законът е натоварил месното самоуправление да решава въпроси в сферата на здравеопазването от местно значение и в тази връзка опазването на живота и здравето на гражданите на общината са от първостепенно значение“ добавя още по темата Константин Бачийски.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес