Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Бургас кани всички празнуващи на Никулден на всеобща снимка

03 декември 2018, 12:00 часа • 1624 прочитания

Над седем хиляди души в Бургас носят името на свети Николай Чудотворец. Най-възрастният от тях е баба Николинка, която живее в комплекс "Братя Миладинови" и е на 101 години. До нея се нарежда дядо Никола от жилищен комплекс "Меден рудник", който тази година навърши столетие.

Статистиката сочи, че точният брой на именниците на територията на града е 7083 души. Кварталът в които има най-много хора с името Николай, Николина и техните производни е "Меден рудник", следван от централна градска част. Там те са близо 1 500 души. Следва комплекс "Славейков" с 1067 и "Зорница" с 691 жители, кръстени на покровителя на Бургас - св. Николай Чудотворец.

Запазва се тенденцията името на Чудотвореца в различни варианти, да се носи предимно от мъже. В Бургас техният брой е 5130, жените са 1953. Сред празнуващите мъже безспорен фаворит е името Николай, а сред жените Николина.

Община Бургас кани за шеста поредна година всички, които носят името на закрилника на морския град, да участват в обща снимка на площад "Атанас Сиреков". Тя ще бъде изпратена за съхранение в Държавен архив - Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.

Освен „златната“ фотография с кмета Димитър Николов, всеки именик ще получи специална отличителна значка с надпис "На Никулден имам имен ден".

 

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес