Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма регистрирани морбили и рубеола на територията на Бургаска област

15 февруари 2019, 11:28 часа • 2948 прочитания

Паника сред родителите на по-малки деца в бургаски регион по повод зачестилите случаи на морбили в страната, засега няма. Това се отнася за ваксинираните деца. Не така стоят нещата обаче с неваксинираните, защото вирусът се предава по въздушно-капков път, което прави заболяването изключително заразно. Болестта протича с инфекции, обриви по цялото тяло, конюнктивит.

За Actualno.com д-р Кофинова от Регионалната здравна инспекция, заяви: “От началото на тази година морбили и рубеола няма регистрирани на територията на Бургаска област. Наблюдаваме по-ниска заболеваемост при варицелата в сравнение с предходната година. 96 са случаите за 2019 година, докато миналата са били двойно повече“.

На въпрос кой трябва да се притеснява, че може да се зарази и възможно ли е ваксинирани лица също да се заразят, д-р Кофинова отговори така: "По принцип, ваксинираните лица са устойчиви и не би следвало да се разболеят от този вирус. Устойчивостта на самия вирус е голяма, което означава, че неваксинираните хора, при въздушно-капков контакт ще бъдат заразени".

Отговорът дава препратка към дискусията за и против ваксинирането, която в последните години е особено актуална.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес