Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направиха първа копка за електропровода Бургас – Добруджа

22 ноември 2018, 14:25 часа • 6740 прочитания

30 млн. евро са отпуснати за вътрешения електропровод 40 kV по трасето на постанциите „Бургас“ – „Добруджа“. Дължината на трасето е 80 километра и се съфинансира от Европейската комисия. 310 стълба ще бъдат монтирани до Варна. Електропроводът е първият, от общо пет, които ще бъдат изпълнени в цялата страна.

„Другата част от средствата идват от Енергийния системен оператор (ЕСО)“, каза на откриването Ангелин Цачев, който е изпълнителен директор на ЕСО. Според него електропроводът е важен не само за Бургас и Южното Черноморие, но и за увеличаване обмена на електроенергия между България и Румъния.

„Днес поставяме началото на един изключително важен от гледна точка на сигурността на енергийната система в България проект. Той е част от група проекти, от европейския коридор Север-Юг. Паралелно с този електропровод се изгражда още един от постанция „Марица-Изток“ до постанция Бургас, с обща инвестиция в размер над 60 милиона евро, които също са отпуснати от Европейската комисия, каза на първата копка Красимир Първанов, зам.-министър на енергетиката.

До края на 2020 година изграждането на електропровода „Бургас“ - „Добруджа“ трябва да бъде завършено. 1500 mw e капацитетът му за пренос на електрическа енергия.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес