Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наградиха най-добрите есета на съдебни теми

23 октомври 2018, 15:55 часа • 1903 прочитания

Младите хора знаят какво е справедливост и имат точен усет за неправдата. Те са мъдри, мислещи, отговорни към обществото. Този извод споделиха съдии от Окръжния и Районния съд в Бургас. Институциите наградиха участниците в конкурса за написване на ученическо есе на съдебни теми.

Темите, по които писаха младите хора са: „Съдебната власт – доверие в закона“ и „ Моето право е моята отговорност“. Жури от съдии е разгледало есетата. Награди получиха най-талантливите автори.

Участваха ученици и студенти от Бургас, които не само имат литературни заложби, но и позиция, която не се страхуват да споделят. Един от наградените е Николай Калчев. Той е в 12 клас на ПГ "Кольо Фичето. На въпрос за actualno.com какво би променил, ако той е част от съдебната власт, Николай отговори така: „Много бих искал да не се налага да има институции, които да налагат какво да се прави, а обществото само да решава, без да превръща свободата в анархия“. Николай Калчев е единственият, който участва в конкурса със стихотворение. Друг награден е Стамен Въчков, от същото учебна заведение. Ако е част от изпълнителната власт, той би променил закона за използване на оръжие, за да може всеки да защити дома и семейството си. Но добавя, че оръжие трябва да имат хора преминали през сериозен психо тест.

Съдия Росица Темелкова връчи грамоти на студенти, ученици и преподаватели. Последните са съдействали за организацията на конкурса. 28 са есетата написани от децата.Основните критерии за оценка са били познания за съдебната власт, оригиналност, лична позиция и езикова култура. Най-голям е броят на участниците от природоматематическата гимназия, езиковите училища и от ОУ „Христо Ботев“ в квартал Долно Езерово.

Церемонията по отличаване на призьорите в конкурса за ученическо есе на съдебни теми завърши с лекция, изнесена от съдия Анатоли Бобоков, на тема „Превенция срещу употребата на синтетични вещества“.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес