Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морските хора на Бургас отбелязаха Никулден по стар стил

19 декември 2019, 17:10 часа • 3788 прочитания

Всяка година по традиция, рибарите от селището край Бургас празнуват на 19 декември. И днес селището посрещна празника украсено за коледните празници и с развети знамена. Сигналните флагове на флота се веят на различни места, което по морските закони означава, че е празник.

Димитър Янчев е председател на сдружение "Морски сговор" и един от най-активните участници в живота на моряшкото селище. За Actualno.com той каза: "Ние сме староверци и затова празнуваме днес. Поканихме всички служби от които зависи животът на рибаря, особено когато е в морето. На нашия празник посрещнахме представители на Военоморските сили, Гранични войски, Морска администрация, ИАРА и още много гости.

Поздравиха ни и се веселихме. А ние им подарихме книги, защото в селището живее и писател. Това е Георги Йочев. В неговите книги се чувства духът на селището.Само от общината не можаха да дойдат, защото има сесия".

Задъжителната рибена чорба и много видове морски деликатеси са част от празничната трапеза на рибарите. Веселбата с тях е гарантирана, заради големите им морски души, завинаги свързани с морето. На този ден те забравят проблемите, които от години съпътстват статута на мястото в което живеят, загърбват факта, че къщите им не са узаконени и че са чули много обещания по темата.

Пълните мрежи с риба, веселбите и моряшките истории обаче, се оказаха по-силни от бита. Сигурно това е причината рибарите да ги има, да продължават да обитават любимото за тях място и да държат високо своя моряшки дух.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес