Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Карнобат: При нас падна много дъжд, но няма евакуирани хора

25 октомври 2017, 11:13 часа • 3784 прочитания

"Обстановката в Карнобат е несравнима с тази в Бургас. При нас падна много повече дъжд, но няма евакуирани хора и сериозни щети. Има малко наводнени къщи, прокапали покриви, много наноси по улиците, затворени шахти, но в момента се работи по въпроса. За толкова голямо количество дъжд, обстановката при нас е нормална". Това каза пред Actualno.com кметът на Карнобат Георги Димитров във връзка с частичното бедствено положение заради много валежи в Бургарско. Жертвите от пороите там вече са три.

"Чухме се с шефа на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Язовирите са под постоянно наблюдение. В бургаска област Карнобат е общината с най-много язовири. Всички към този момент са под контрол. Няма опасност нито да прелее язовир в момента, нито да се скъса стена. Подържаме връзка с арендаторите, понеже повече язовири са отдадени. Те контролират изпускането на вода. Към момента в община Карнобат няма сериозни проблеми", каза още кметът на Карнобат.

Според Димитров като цяло има проблеми със стопанисването на язовирите и по-конкретно в Закона за водите: "Общината по принцип е собственик, но стопанисването става от други хора. Ние затрудняваме стопанисването с голямата си бюрокрация и допълнителните разходи за лицензирани оператори, които трябва да имат образование, за да инспектират язовирите. Съответно те не са много в страната. Има необходимост и от специализирана техника. Нямаме, обаче, все още тази готовност, тъй като разходите за язовирите изпреварват приходите. Понякога се замислям дали не н по-добре е да ги нямаме, защото като ги имаме си създаваме повече проблеми, вместо да ни бъдат в полза", допълни кметът.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес