Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се е лазарувало в миналото, разказва лекция в Етнографския музей в Бургас

10 април 2019, 14:40 часа • 1165 прочитания

Един от най-красивите пролетни празници Лазаровден тази година е на 20 април. Празникът е подвижен и се чества предпоследната събота преди Великден. Посветен е на нивите, разлистването на горите и момичетата, които стават моми.

Народният обичай лазаруване е част от българския бит от векове. С венци от цветя на главите, младите момичета обикалят къщите с напева: „Отвори чемшир порти, невясто, че да влязат лазарки!“.

В Бургаски регион, носиите на лазарките са много шарени и разнообразни, заради наличието на различни етнографски групи. Лазаруването се прави не само за да покажат момите своята зрелост, но и да донесат здраве и плодородие в домовете, които обикалят. С песни и наричания те обхождат горите и ливадите, като пожелават богата житна реколта.

Изпълнява ли се днес красивият ритуал, как се е лазарувало в миналото, ще разберат присъстваците на поредната лекция в Етнографския музей. Тя е на тема „Лазаровден – традиция и съвременност“. Пламена Кирова, която е главен уредник на отдел „Етнография“ в Бургаския музей ще разкаже за Лазаровден на 13 април от 11.30 часа.

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес