Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извършват проверки в бургаските училища за нездравословната храна

06 октомври 2015, 11:54 часа • 2324 прочитания

„В училищата от много отдавна не се продават храни, съгласно Наредбата, нито газирани напитки. Продава се минерална вода и 100 % натурални сокове. От храните се разрешават само сандвичи, които са допустими по наредбата, от пълнозърнести хлябове или хлябове с утвърден стандарт“. Това заяви Яна Маркова, технолог по храненето в Община Бургас, предаде "Фокус".

Тя каза, че това е една безсрочна инициатива, която постоянно се контролира, и за бъдеще ще бъде още по-контролирана. По нейните думи, проверките ще се извършват от екипи, съвместно с РЗИ- Бургас и Агенцията по храните. Изготвени са и специални менюта в училищните заведения.

„Те са обявени в сайта на Общината. Всичко е приготвено с продукти, съгласно наредбите и по стандарт. Фирмите ги изготвят, спрямо училищата, които държат. Изпращат ми ги, проверявам ги, ако има корекции ги коригирам и ги качвам на сайта“, обясни технологът по храненето. По думите на Маркова, това е една инициатива, в която трябва да се включи и учителският колектив на всяко едно учебно заведение.

„Те са по цял ден с децата. Там са докато ние няма как всеки ден да сме в училищата. Ние трябва да имаме контрол и да получим сигнал от учителите, ако има нещо , за да можем веднага да се коригираме и да направим проверка“, допълни още тя.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес