Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eвропейска програма дава шанс на възрастни жени да намерят работа като детегледачки

28 януари 2019, 11:11 часа • 6769 прочитания

Започва вторият етап по Европейската програма „Развитие на човешките ресурси“, която позволява на много родители да се върнат на работа. Грижата за техните деца се поема от детегледачи, които се назначават от бюрата по труда. В Бургас програмата върви успешно, каза за Actualno.com, Живко Янакиев, директор на Бюро по труда.

„Във втория етап схемата е разширена, като обхват. Има родители, които могат да се възползват и детегледачи, които да се грижат за малките. И едните и другите подават заявления и чакат да бъдат одобрени. Кайният срок за втория етап на програмата е 28 февруари. Заявленията ще бъдат разгледани, а одобрените кандидати ще бъдат назначени от Бюрото по труда“.

В Бургас, сключениете в първия етап от проекта договори, са 65 на брой. Много често детегледачите са роднини на семейството, което е подало заявление. Така и родителите, и децата са по-спокойни. А най-хубавото е, че да бъдеш „баба“ вече е професия, която освен всичко друго, е добре заплатена.

Много често по този начин пенсионери могат да увеличат доходите си, а младите родители да се върнат предсрочно на работа и да дадат на професията си целия потенциал, с който разполагат.

Според Живко Янакиев, интересът към програмата в Бургас е голям, което говори за нейната правилна насоченост.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес