Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екзотични растения и хора на цветния базар "Флора Есен" в Бургас

11 октомври 2018, 12:45 часа • 6028 прочитания

С цветя, които са истинско удоволствие за всички сетива, базар "Флора Есен" събира и различни хора. Оказва се, че сред участниците в изложението има много интересни личности.

Един от тях е Греъм Бекет. 37-годишният мъж живее в България от 13 години. Има къща с двор в село Хотница, област Велико Търново. На българска земя, преди 5 години е започнал да отглежда многогодишни цветя, растения, храсти и билки, заедно със свой приятел.

Бизнесът е успешен, но не само това е важното. Греъм е щастлив, че живее в България. Харесва му, че тук има различни сезони и време за всичко. За срещи с приятели, за забавление и отмора. И специално подчертава – по-малко стрес.

Ани и Илия Кузманови са семейство агрономи от Пловдив. Те отглеждат екзотични растения, които обаче могат да виреят и тук. Ани разказва за един такъв екзотичен пример - дървото хинап. Прародината му е Китай и затова се нарича още китайска фурма. Издържа до минус 30 градуса.

 

 

С огромно желание Илия показва на посетителите как изглеждат дръвчетата на шам фъстъка, кивито, лозите, които не се нуждаят от пръскане и още много видове. Той дори разказва притчата, според която тялото на Исус Христос е било помазано с масло, приготвено от хвойна, дафинов лист, розмарин, мирта и още билки, които са част от градина на семейство Кузманови. Единственото му желание е да насърчи хората да отглеждат такъв вид древни растения.

Освен да радват с красотата си, цветята могат да събират с хората и да обогатят знанията ни - заповядайте на базара, за да се уверите.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес