Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два случая на марсилска треска са регистрирани в област Бургас за седмица

08 юни 2016, 14:18 часа • 538 прочитания

 през изминалата седмица. Това сочи справка на Регионалната здравна инспекция в града. За месец май до момента общо регистрираните случаи на заболели от марсилска треска са 6. Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване. Възниква при ухапване от заразени кърлежи, а основните признаци са треска,обрив и характерно петно на мястото на ухапване. Пациентите с доброкачествена формата на марсилска треска обикновено се лекуват с антибиотици за 7 дни. Тези със злокачествена форма обикновено се лекуват с антибиотици в продължение на 2 седмици.

При излети в гората или планината е препоръчително да се използват панталони, дрехи с дълъг ръкав, светли дрехи, високи затворени обувки, както и пръскане на откритите части от тялото с репелент съдържащ перметрин-химикал, който отблъсква кърлежите. След прибиране в дома, трябва да се огледат внимателно всички части на тялото за впити кърлежи, включително и места, недостъпни за оглед, с огледало или чужда помощ. Кърлежите се отстраняват внимателно с пинцета, с равномерно опъване.

За периода от 30 май до 05 юни 2016 г. има леко увеличение на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Те са 105, за сравнение с по-миналата седмица, когато те са били 77. Има три случая на туберкулоза и един на вирусен хепатит.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес