Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доброволци ще почистват река Ропотамо

07 май 2019, 15:45 часа • 6022 прочитания

Доброволци ще почистват река Ропотамо по инициатива на РИОСВ Бургас. Повод за екоакцията е Международният ден на биологичното разнообразие - 22 май.

Самата акция ще се проведе на 11 май с участието на ученици от Професионална гимназия по химични технологии "Акад. Н. Д. Зелински". В нея ще се включат и деца от формация "Фантазия" към народно читалище "Христо Ботев 1937" Бургас.

Река Ропотамо и местата, през които минава, са изключително красиви. Историческите обекти, възможността за туризъм и наблюдението на животински видове са причина много туристи да търсят близост с реката. В резервата Ропотамо се намират уникалните водни лилии, които също са част от атракции създадени от природата.

Хора от различни места по света идват за да ги видят и да се разходят с лодка по реката. Така проблемът с изхвърлените отпадъци става реален и не свършва до тук. Реката се влива в Черно море и по този начин всички нечистотии оставени от човека отиват там.

Чрез инициативата Регионалната инспекция по околната среда и водите иска да напомни на хората, които изхвърлят отпадъци безразборно, че те отиват във близките водоеми – реки, язовири, морето.

След това боклукът се връща отново при тях. Морето се освобождава от всичко ненужно и много често на брега изплуват отпадъците, с които хората са го замърсили.

Младежите, които ще участват в акцията ще имат възможност да видят отблизо този процес и да направят своя избор, дали да ползват контейнерите за смет или да постъпват по неправилния начин, който вреди на природата.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес