Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бум на летните вируси сред децата в Бургас

03 юли 2019, 15:19 часа • 11319 прочитания

Децата са особено уязвими към ентеровирусите, които са една от причините, много малки пациенти да влизат за лечение в болници. Симптомите са свързани с висока температура, гадене и разтройство. Лекари от УМБАЛ Бургас дават съвети на родителите, да не се опитват да се справят сами, а да търсят професионалисти, за да не се стига до усложнения. Престоят в болница може да достигне до десет дни, ако заболяването бъде подценено или лекувано неправилно.

„Причините най-вече са в тежкото обезводняване, с което се налага да се справим с поставяне на интравенозни системи, защото детето вече отказва да приема течности през устата. Тежкото обезводняване от повръщането, съпътствано от висока температура, е сериозно състояние и не винаги минава в домашни условия“ казва д-р Хрипсиме Каспарян, която е началник на Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас.

Пневмонии и бронхити са едни от усложненията, които следват при неправилно лекувани летни вируси. Педиатрите съветват родителите, да не пренебрегват престоя в болница, ако специалистите преценят, че е наложителен. В горещите дни децата да поемат повече течности и електролитни разтвори, които се продават в аптеките. Ако няма подобрение до два дни, значи е нужно по-сериозно лечение или хоспитализиране.

 

 

 

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес