Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благотворителен маратон в полза на недоносените бебета в Бургас

30 май 2019, 12:13 часа • 1403 прочитания

Жители на София, Бургас, Варна и Пловдив ще се включат в инициативата - благотворително бягане. На първи юни те ще изминат пет километра в парковете на всеки от изброените градове.

В Бургас мини маратонът ще започне от Пантеона в Морската градина в 9 часа.

"За изминалите три години от нашите благотворителни бягания, участниците са дарили суми над 35 000 лева. Закупили сме и предоставили животоспасяваща медицинска техника за деца в София, Варна и Пловдив на стойност над 50 000 лева“, казва основателят на 5kmrun  Георги Станоилов.

Със събраната от кроса сума ще бъде закупено термолегло за Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас, чиято цена е 14 400 лева. С негова помощ недоносените бебета се адаптират по-бързо към температурата в помещението. Лекари от отделението в Бургас ще бъдат част от маратона.

Само за една година в УМБАЛ Бургас се раждат близо 1800 бебета, а 20% от тях са родени по-рано или са недоносени.

За да бъде събрана нужната за купуването на специалното легло сума, всеки който бяга благотворително, прави дарение. То се равнява на пробяганото от него време. На финала ще бъде поставена урна за дарение. И тези които не тичат могат да помогне на най-малките бургазлийчите, които се нуждаят от подкрепа.

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес