Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бедечка" парк или квартал - сагата продължава

29 септември 2016, 11:36 часа • 1230 прочитания

Общинският съвет на Стара Загора прие предложението на кмета на града за промяна на устройствените планове на парк „Бедечка”.

То е на база констатирани нарушения в общински решения, взети през 2003, 2005 и 2011 г., които станаха причина паркът да бъде реституиран на собствениците на имоти и впоследствие на зелената територия да започне изграждането на жилищен квартал, предаде БГНЕС.

С внесеното в ОбС предложение за промяна ще започне изработване на нови планове, които да запазят парка. С него спира издаването и на строителни разрешения за строеж в зелените площи. Собствениците заявиха, че ще обжалват решението на Общинския съвет в съда.

Казусът "Бедечка" стана знаков за страната, след като над 300 декара с хиляди дървета, с алеи, храсти и затревена площ, бяха отредени за застрояване. След поредица граждански протести и две становища на МРРБ, че решаването на казуса е в правомощията на Общината, кметът Тодоров внася предложение в тази посока. Междувременно главният архитект на Стара Загора подаде оставка, след като стана ясно, че съпругата му участва като проектант в започналото застрояване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес