Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози от Бургас показват какво се крие на дъното на Черно Море

04 април 2019, 17:57 часа • 5262 прочитания

През 1960 година край Маслен нос се провеждат първите археологически изследвания в Черно море. През 2020 година ще се навършат 60 години от подводните проучвания у нас. Професор Иван Гълъбов, който е директор на Бургаския музей е техен научен ръководител. Тези изследвания дават първите научни данни за различните общества, които са живели по западното крайбрежие. Подробности по темата ще бъдат представени в поредната съботна лекция, която ще се проведе в Етнографския музей в Бургас.

Милена Дамаскова, която е уредник в Археологическия музей, ще запознае присъстващите с трудната работа на подводните археолози, които десетки години събират доказателства за промените в пристанищните басейни, за развитието на старинните селища, някои от които се превръщат в пристанищни градове.

„Подводни археологически проучвания по Южното българско Черноморие“ е темата на лекцията, от която заинтересованите ще научат още за изследванията по Южното черноморие, част от което е и Бургас. Как едно малко рибарско селище се превръща в голям пристанищен град, как се развива търговията и културата, са теми, които също ще бъдат засегнати в лекцията.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес