Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

76 зрелостници от бургаска област са се отказали от явяването на матура

21 май 2019, 11:15 часа • 3977 прочитания

В 8:00 часа тази сутрин започна матурата по български език и литература в 32 бургаски училища. В продължение на четири часа учениците пишат по вариант номер 13, който беше изтеглен днес (21 май).

Началникът на Регионално управление на образованието в Бургас Виолета Илиева сподели подробности около изпита за Actualno.com: "Създадена е организация за провеждането на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература в 32 училища на територията на Област Бургас. Всички зрелостници са се явили навреме в 7:30 часа, а в 8:00 изпитът е започнал без да има закъснели. От правото си да участват са се възползвали 3 хиляди 82 ученика, а са допуснати 3 158. Това значи, че 76 зрелостници са се отказали от явяването на матура. В рамките на 4 часа те имат възможност да покажат знания и култура придобити по време на целия етап на обучението им".

През месец април учениците са имали право да заявят желание за участие в зрелостния изпит. За 116 ученици обаче, учебната година не е приключила успешно. Те са имали слаби оценки, което ги е лишило от възможността да участват в матурата.

Оценките от зрелостния изпит ще бъдат обявени до 13 юни.

 

 

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес