Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Земя на сенки" – една книга за България, написана с много любов

30 септември 2017, 15:09 часа • 3194 прочитания

Името на Елизабет Костова звучи съвсем по български, но Елизабет е чистокръвна американка. С България я свързва любовта – към съпруга ѝ и към страната ни.

Елизабет Костова идва за първи път у нас няколко дни след промените през 1989 г. и става свидетел на раждането на демокрацията в страната ни. През годините писателката посещава редовно България и иска да напише своята книга за България. Знае, че това няма да е лесно, докато един ден не получава знак – сън, който ѝ показва началото на действието на романа ѝ.

Така главната героиня – Александра се озовава в София и само часове след пристигането си по грешка взима чанта с урна, в която са тленните останки на Стоян Лазаров.

Младата американка е неволно въвлечена в едно приключение и поема отговорната мисия да реабилитира, до колкото е възможно живота на този, непознат за нея човек.

Така започва пътешествието на Александра - срещата ѝ с непознатото минало на тази страна, чието ехо все още отеква. Тя ще преживее едно опасно пътешествие назад във времето, което крие страшните тайни на комунистическия режим, с неговите жестокости, разбити съдби, но и несломимия дух на хората, станали негови жертви.

Историята препуска по неповторимите с красотата си кътчета на Родопите и прави своите неочаквани завои и поврати, така че и за миг не оставя читателя да скучае. Елизабет Костова се е погрижила да предаде автентично разказите на старите хора, спомените за мъченията в лагера, ограниченията, на които са били подложени през годините са живота си.

Романът "Земя на сенки" е един сериозен принос в процеса на хвърлянето на светлина на престъпленията на комунизма в страната ни, подпомогнат от въздействието на таланта на Елизабет Костова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес