Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възход и властване на бозайниците" разказва цялата история на фантастичните животни и къде са властвали

11 май 2023, 12:04 часа • 673 прочитания

Подобно на 6000 други животински видове и ние, хората, спадаме към огромното семейство на бозайниците, появило се на Земята преди над 325 милиона години, успяло да съжителства с динозаври, да оцелее през най-лошия ден на Земята и в крайна сметка да установи своето господство над планетата.

След като проследи величавите „Възход и падение на динозаврите” (Goodreads Choice Awards 2018),британският палеонтолог проф. Стийв Брусати – или едно от водещите имена на съвременната наука – обръща своя поглед именно към необятния свят на предците ни в образователната и забавна „Възход и властване на бозайниците“.

С много чувство за хумор, огромно количество любопитна и полезна информация, както и немалко вълнуващи и куриозни истории, младият учен и консултант на филма „Джурасик свят: Господство “разглежда еволюцията на бозайниците такава, каквато я познаваме днес– от момента, в който родословието на бозайниците се отделя от това на влечугите, през настъпилите събития след измирането на динозаврите и рязкото развитие на бозайниците, през появата на Homo sapiens, та чак до днешната критична точка за съдбата на тези властелини на Земята.

Добре дошли в света на легиони саблезъби хищници, свирепи вълци, огромни космати слонове, елени с нелепо разраснали се рога и грамадни безроги носорози с дълги шии.

Сред страниците на тази книга ще срещнете отдавна измрели видове, останали невидими за съвременната попкултура – като броненосците с големината на фолксваген, ленивците, достатъчно високи да пуснат баскетболна топка направо в коша, и бронтотериите с рога като тарани, дълги почти метър. Ще се запознаете с халикотериите – чудати същества с вид на кръстоска между кон и горила, които са се опирали на кокалчетата на пръстите си и са придърпвали дървесни клони с дългите си извити нокти. И ще откриете смайващи картини, в които слоновете са с размерите на дребни пудели, из американската савана препускат камили, коне и носорози, а китоподобните имат крака и могат да ходят. Картини, които не са плод на нечие богато въображение, а са били заобикалящата нашите предци реалност.

Разгръщайки този мащабен летопис за бозайниците, изданието разкрива и нашата собствена история – тази на единствения вид, който влияе на живота като никой друг и който може да реши съдбата на толкова много други обитатели на планетата.

Верен на досегашния си стил, Брусати базира пътешествието си сред саваните на миналото на редица научни статии и книги, но черпи основната информация от личния си опит – вкаменелостите, които е изследвал, полевата работа, която е извършвал, музейните сбирки, които е посетил, и дискусии с негови колеги и приятели учени.

Изчерпателно, мъдро и смайващо забавно, „Възход и властване на бозайниците“ е задължително четиво за всеки, който иска да опознае основите на днешния свят, на самите нас и на нашето бъдеще. Важна книга, която отправя и своето незаобиколимо предупреждение – понякога е нужна съвсем малко, за да се наруши глобалното равновесие и обликът на Земята да се промени отново.

На 13 май 2023 г. между 16:30 до 17:30 ч. в Зала Космос на София ТехПарк в рамките на Софийски фестивал на науката 2023 г. проф. Стийв Брусати ще разкрие някои от току-що откритите фосили, ще разкаже за технологиите, които ни дават възможност да изучим еволюцията на бозайниците в безпрецедентна детайлност, както и ще представи българското издание на „Възход и властване на бозайниците“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес