Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази книга ни помага да разнищим мозъка си

31 януари 2018, 13:29 часа • 3979 прочитания

Какво е общото между оргазма и епилепсията, колко е важно раждането, а и времето преди него, за формирането на мозъка и на мисленето ни, заложена ли е сексуалността, правилно ли е да се изолират хората с психични проблеми и има ли смисъл от тяхната социализация, морална ли е евтаназията, възможно ли е да се преодолее страхът от смъртта?

Тези и много още основни въпроси, свързани с формирането и развитието на най-важния орган в тялото ни – мозъкът, разнищва изтъкнатият холандски учен Дик Сваб в своята книга, превърнала се в хит „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер”.

Дик Сваб не е кой да е. Той е уважаван професор по невробиология към Амстердамския университет и директор на Нидерландския институт за мозъчни изследвания в продължение на 30 години. През 1985 г. основава Нидерландската мозъчна банка, която ръководи до 2005 г.

Точно в това се състои ценността на книгата – че е написана от професионалист, който представя проучванията си и изводите от тях в цялата им дълбочина. В същото време информацията е поднесена на разбираем език и съдържанието не е натоварено излишно с термини. Там, където ги има, са обяснени достъпно, а авторът приятно разнообразява сериозната материя с чувство за хумор.

Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” със сигурност ще се превърне във важна част от културата и дори образованието ви. Текстовете плавно и последователно внасят светлина в основни аспекти на живота ни, помагат да се погледне с други очи на проблеми, които сме смятали за неразгадаеми и неразрешими и дори внасят оптимизъм за бъдещето.

Въпреки сериозните теми и казуси, които разисква, „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” се чете леко и приятно. Професорът ни представя всяка част от мозъка, обяснява за какво служи, какви функции изпълнява чисто физически и как това се отразява на психиката ни. Всичко това подкрепено с примери от практиката му.

Опитът на Сваб, изложен в книгата му, успява да ни помогне в преоткриването на нас самите и околните, като ни показва как обяснява как характерът ни, нашите предпочитания, сексуална ориентация, склонност към религиозност, умствените ни способности и психиката ни че съзнанието ни се проектира от особеностите на мозъка и процесите, които протичат в него.

Интересен факт е, че Сваб е завещал своя собствен мозък за нуждите на науката, докато решението какво да се случи с тялото му след смъртта му е оставил на близките си.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес