Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира гласуването за „Книга на годината“

28 ноември 2023, 16:50 часа • 1490 прочитания

За втора поредна година Ozone, една от най-големите онлайн книжарници в България, организира церемонията „Книга на годината“. Тя ще се проведе на 7 декември 2023 г. от 19:00 часа под формата на онлайн събитие в профилите на Ozone.bg във Facebook и YouTube.

„Книга на годината“ има за цел да отличи най-предпочитаните издания за 2023 г., класирани в 10 основни категории. Победителите в класацията ще бъдат определени чрез гласуване, което ще се проведе на уебсайта на Ozone.bg от 27.11.2023 г. до 05.12.2023 г. Всеки може да даде гласа си за своята книга-фаворит, като след това ще може да участва за спечелване на награда. 

Тази година организаторите увеличават броя на категориите, като обръщат специално внимание на детската литература, биографичните и класически творби. Желаещите да гласуват могат да избират от номинираните книги в следните категории:

1. „Най-популярната книга за годината“

2.„Любимата книга на децата“

3.„Сърцето на родната литература“ - награда за българска литература 4.„Лични истории, заслужаващи внимание“ - биографична книга на годината

5. „Книгата на новото поколение“ - награда за тийн литература

6. „Виртуозът в писането“ - награда за любим автор

7. „Комикс на годината“

8.„Книгите на голям екран“ - награда за най-добра книга, вдъхновила екранизация

9. „Минало в сегашно време“ - награда за класическа книга
10.„Световна проза“ - награда за чуждестранна проза

Водещ на събитието ще бъде актьорът Димитър Павлов.

Първото издание на „Книга на годината“ се проведе през декември 2022 г., когато книгоманите гласуваха за своите любими издания и автори. Сред големите победители миналата година бяха „Приказка“ от Стивън Кинг, „Змей закрилник“ от Симона Панова и „Винаги има и още“ на Изабела Овчарова. В категорията „Български автор на 2022“ победител стана писателят и сценарист Георги Бърдаров. Призът „Любима преводна нехудожествена книга“ грабна Матю Пери с книгата си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес