Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смърт по сценарий

20 юли 2015, 13:02 часа • 9186 прочитания

В Ню Йорк започва дългоочакваното бляскаво събитие „Холивуд на Хъдсън“, което има за цел да привлече инвестициите на големите филмови магнати. Безопасността и комфортът на ВИП гостите са поверени на специално създадения за целта отдел на полицията – „Специални клиенти“.

За ужас на организаторите, фестивалът започва злополучно – с отравянето на световноизвестен продуцент. След броени часове при нелепи обстоятелства популярен актьор е застрелян на снимачната площадка, а на филмова премиера друга холивудска звезда е замерена с коктейл „Молотов“.

Със случаите се заемат детективите на „Специални клиенти“ – Зак Джордан и новата му партньорка и бивша приятелка – Кайли Макдоналд. Скоро те осъзнават, че си имат работа с прецизен план за серия убийства. Извършителят е не само майстор на превъплъщенията, но и следва неотклонно сценарий, в който всичко е предвидено до най-дребния детайл. Зак и Кайли трябва да заловят Хамелеона, преди да осъществи грандиозния финал, осеян с множество трупове.

Откакто Джеймс Патерсън написва първия си роман, спечелил наградата „Едгар“ за дебют през 1977 г., от книгите му са продадени над 280 милиона екземпляра. Той е автор на някои от най-популярните криминални поредици, както и на няколко детско-юношески серии.

Днес Джеймс Патерсън е най-продаваният писател в световен мащаб и може да се похвали с невероятни постижения, сред които:

• През последните години Патерсън е имал повече бестселъри №1, отколкото Джон Гришам, Том Кланси, Джоан Роулинг и Дан Браун, взети заедно!

• Авторът заема шесто място в класацията на най-богатите знаменитости в света на авторитетното списание „Форбс“ и британския всекидневник „Индипендънт“. За разлика от повечето си успели колеги, основните доходи на Патерсън идват от продажбата на книги.

• Джеймс Патерсън влезе в рекордите на „Гинес“ с 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, и общо 45 заглавия, попаднали в същата класация.

• От 2006 г. насам всеки седемнадесети продаден роман с твърда подвързия е бил написан от Патерсън.

• Джеймс Патерсън е писателят, чиито книги са най-често вземани от библиотеките в САЩ и Великобритания.

• Статистиката сочи, че при електронните книги създателят на Алекс Крос отново заема челната позиция по приходи.

• През ноември 2012 г. се състоя българската премиера на филма „Детектив Алекс Крос“ по романа „Крос“ на Джеймс Патерсън. След „Завръщането на Паяка“ и „Целуни момичетата“ това е третият филмиран бестселър на автора.

• Бестселъров писател №1 в света се е посветил и на редица каузи в подкрепа на четенето, като последната предвижда дарения в размер на 1 милион долара на независими книжарници в САЩ. Същата сума ще бъде отпусната и на малките книжарници във Великобритания. Патерсън счита за огромна отговорност на обществото да окуражи децата да четат. „Бъдещето на твърде много деца е застрашено, защото не четат книги – каза в интервю писателят по темата. – Така рискуваме скоро да бъдем управлявани от ограничени, безчувствени и нагли хора.“

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес