Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

21 март 2024, 14:00 часа • 1746 прочитания

Според Салман Рушди изкуственият интелект (ИИ) може да създаде сценарии, трилъри и научнофантастични романи. В интервю за френското литературно списание "NRF" той оценява жанровата литература като застрашена, тъй като при нея оригиналността и стилът не са водещи. По същия начин писателят смята, че холивудските филми, представящи нови версии на една и съща история, могат да станат място за работа на изкуствения интелект.

Авторът на "Сатанински строфи" споделя, че той и писателите като него нямат интерес да си помагат с ИИ, нито причина да се безпокоят. Рушди обясни, че след като ChatGPT е трябвало да напише 200 думи в неговия стил, той е установил липса на оригиналност. "Той няма никакво чувство за хумор".

Нападението над Салман Рушди

Още: Салман Рушди: Здравословно е да се питаш "кой съм аз"

Снимка: Getty Images

На 18 април издателство "Галимар" ще издаде книга под заглавие "Le Couteau" ("Ножът"). През 2022 г. Салман Рушди стана жертва на опит за убийство по време на литературна конференция в САЩ. Извършителят беше американец от ливански произход, симпатизант на шиитския ислям. Рушди беше ранен тежко и загуби едното си око. Срещу Салман Рушди има издадена фетва от Иран през 1989 г. Причината е романът "Сатанински строфи", припомня БТА.

Още: Салман Рушди разказва в мемоари как е оцелял след покушението срещу него (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес