Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рашидов обеща пари за спешен ремонт на протеклата Национална библиотека

13 октомври 2016, 19:55 часа • 1152 прочитания

Министерството на културата ще осигури пари за ремонт на Националната ни библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов.

„Днес дойдохме по спешност в Националната библиотека, защото директорката доц. Красимира Александрова подаде сигнал, че след вчерашните проливни дъждове покривът е протекъл. Запознат съм с проблемите на материалната база на института, той има тези проблеми не от вчера. В годините сградният фонд е бил занемарен, което е довело до сегашното състояние. Благодаря на доц. Александрова за това, че бързо след встъпването си в длъжност „директор” пое отговорностите си и е направила пълен анализ на текущото състояние на сградата, за което вече ми докладва. С колегите ми търсехме решение да осигурим средства от неголемия бюджет, с който разполагаме, но след като вчера разбрах, че има и теч, започваме спешни дейности по ремонта още от понеделник”, съобщи Рашидов пред журналисти след огледа.

Директорката на библиотеката Красимира Александрова посочи, че и към момента във всички хранилища се полагат усилия за съхраняването на колекциите, но трябва да бъдат създадени нормални условия. Фондът на институцията наброява над 8 милиона библиотечни единици.

Министър Рашидов проведе разговор с директорката доц. д-р Александрова относно бъдещите възможности за подпомагане на Националната ни библиотека. По негова идея след завършване на ремонта ще бъдат закупени и нови стелажи, тъй като сегашните вече са износени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес