Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програма на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

29 ноември 2023, 12:33 часа • 1512 прочитания

От 5 до 10 декември в София ще се проведе Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Вижте каква е програмата и не пропускайте да запознаете детето си с бележити автори и техните произведения!

05 декември | вторник

11:00 - 12:00 часа

Представяне на 12-то издание на „Бисерче вълшебно“, среща с Вал Стоева

Знаете ли, че има награда за детски книги, която не само иска, но и се вслушва в детския глас? Защото все пак детските книги се четат именно от вас - децата. Наградата „Бисерче вълшебно“ е мерило за нуждите, интересите и нагласите на българските деца. Елате, за да си поговорим за книгите, които обичате, за героите, които ви разсмиват, вдъхновяват и ви водят на приключения.

06 декември | сряда

11:00 - 12:00 часа

Още: МОН: Всеки ученик с безплатен офис пакет до 5 устройства

Коледа по Андерсен или как през зимата приказките оживяват

Ще се срещнем с магьосниците от научно-изследователски център „Ханс-Кристиан Андерсен“ и студентите от специалност „Скандинавистика“, за да чуем приказките на великия разказвач прочетени на датски и да майсторим коледните играчки, които самият Андерсен е правил.

13:00 - 14:00 часа

Среща с писателката Мария Турчаниноф и трилогията „Хрониките на Червеното абатство“

Още: "Походът на книгите" на АБК набира скорост в цялата страна

Заповядайте на среща с магическия свят в книгите на Мария Турчаниноф. Свят, който напомня с плашещата си обстановка и стряскащата си реалистичност измеренията на класическите книги от поредицата „Землемория“ на американската авторка Урсула Ле Гуин. Магическа, вълнуващо светла, а на моменти и страховита, това е книга както за млади читатели, така и за жени с феминистични възгледи.

07 декември | четвъртък

11:00 - 12:00 часа

Среща с писателката Мария Йонова и зимната книжка „Виола, Укулеле и шейната“

Още: За втора поредна година първият учебен ден започва с инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“

Запознайте се с Виола и Укулеле - първите герои от Слънчевата улица! Освен тях На нея живеят Госпожа Мецана, Господин Котан, Господин Таралежко и Баба Костенурка. Те посрещат трудностите и радостите с усмивка - като едно голямо сплотено семейство. Макар на различни възрасти и с различни интереси, героите споделят празниците си и заедно създават спомени.

Какво ще се случи, ако Укулеле забрави да покани най-добрата си приятелка по случай партито за рождения си ден? Дали Виола ще седи у дома и тихичко ще тъгува, докато вижда гостите да прииждат за празника? Ни най-малко! Тя вади шейната, която е купила за подарък на Укулеле и отива да се забавлява сама с мисълта „Ще видят те!“. Спускането ще е повече шеметно, а финалът ще обърне цялото тържество с главата надолу.

12:30 - 13:30 часа

„Смехът и сълзите“. Представяне на книгата и среща с издателката Зорница Христова

Още: АБК с призив към компаниите и частните лица да дарят книги

Случвало ли ви се е да видите възрастен човек да се кара на дете, защото се смее или плаче в неподходящ момент?

Колко несправедливо, нали? Защото смехът и сълзите рядко се поддават на команди.

Какво значи да те напушва смях? Или да напират сълзи? Какво ни подсказва тялото, когато отказва да ни слуша?

Може ли смехът да ранява? А може ли сълзите да са от радост?

Още: АБК към държавата: Инвестирайте силно в библиотеките

Заповядайте да философстваме! Философските закуски са за всички, на които им се услажда вкусът на размишленията.

08 декември | петък

11:00 - 12:00 часа

Приказките оживяват със Зори Христова и вълшебните карти „Направи си сам приказка“

От какво се прави приказка? Кои са тайните съставки? Има ли рецепта? А може ли човек да я променя?

Играта с елементите на вълшебната приказка, подсказана от Джани Родари в "Граматика на фантазията", оживява в ръцете и ума на всяко дете. ,

Елате да създадем приказка, която е лично ваша, да преодолеем нечувани препятствия, да създадем напрежение, да стигнем до решителния момент... и сами да изберем най-добрия край.

Всяко дете заслужава своя собствена приказка.

12:30 - 13:30 часа

Среща с писателят Теро Миелонен и книгата му „Аз ще бъда учен“

Кой иска да стане изследовател? „Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен е най-новото попълнение в колекцията за деца на „Ентусиаст“, което впуска малките читатели в необятния свят на науката и ги насърчава да развиват интересите си. Книгата представя единайсет професионални области и техните основни инструменти и методи, използвани от учените. Изданието съдържа много термини и факти, описани чрез историите на любознателни деца, които, водени от любопитството, тръгват по пътя на откритията.

9 декември | събота

11:00 - 12:00 часа

Каритас

12:30 - 13:30 часа

Литературен куиз за деца с „Книговище“ и Искра Джанабетска

Каним младите читатели на едно забавно преживяване - състезание с въпроси по любими на децата скандинавски книги с „Книговище". Ще се разделим на отбори и почти като в телевизионна игра ще посетим отново прочетените детски книги, ще надникнем и в някои, които вероятно още не познават. Ще се посмеем и ще откривателстваме стъпка по стъпка и въпрос по въпрос и така ще отпразнуваме любимото си занимание - четенето.

10 декември | неделя

11:00 - 12:00 часа

Среща със Сотир Гелев и Пенко Гелев и книгата им „Коледният случай на детектива Филип“

Когато котките в един цял град изчезват безследно нима ще се намери по-подходящо дуо от детектива Филип и неговия верен помощник - кучето Дарвин (плюс още една мистериозна личност, но за да разберете коя е тя ще трябва да се присъедините към нас), което да разреши мистерията? Историята започва с изчезването на Хули – котката на известната актриса Доли Блу. Случаят се оказва много по-заплетен от очакваното и тримата започват разследване, което ще ги въвлече в опасно приключение.

Ще успеят ли да спасят себе си, Коледата, а и целия свят?

12:30 - 13:30 часа

Магическа работилница за създаване на коледни играчки „Разказвачи на приказки" с Kinderlist

В последния ден от фестивала елате, за да се потопите в цветно и коледно настроение с Цвети от Kinderlist, докато изработваме двуизмерни хартиени кукли! Те ще могат да се закачат по коледното дръвче или на гирлянди по различни начини. Същевременно ще могат да "оживяват" в ръцете и да се ползват за разказването на истории под формата на куклен театър или театър на сенките.

Изненада

И още една изненада - включете се в конкурса за писмо до Дядо Коледа на Български пощи - насърчете децата да изработят най-красивите писма за дядо Коледа, а ние ще им помогнем да стигнат до пощальоните. Не пропускайте плика - всичко е важно! Потърсете или попитайте нашите услужливи джуджета за насоки до пощенската кутия!

Още: На 5 декември започва Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес