Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Показват първите издания на всички книги на Джейн Остин

11 октомври 2024, 11:45 часа • 325 прочитания

Първи издания на всички книги на Джейн Остин бяха изложени в дома на писателката в Хемпшър, съобщи "The Guardian".

Колекция на първи издания на всички шест романа на британската писателка, някои от които със сигурност са били държани от самата Остин, могат да бъдат разгледани за първи път в къщата на семейството в Чотън, графство Хемпшър, където са написани. 

В колекцията са включени екземпляр от "Ема", който е бил собственост на брата на Джейн Остин - Франк, както и екземпляри от "Абатството Нортангър" и "Доводите на разума", които са били собственост на брат ѝ Едуард. Екземплярът от "Разум и чувства" е с оригиналната подвързия на издателя.

За музея на Джейн Остин

Къщата на Джейн Остин, снимка: Getty Images

Джейн Остин живее в Чотън през последните осем години от живота си. Именно тук тя е написала и преработвала всички свои романи.

Още: Пускат нова банкнота от 10 паунда с портрет на Джейн Остин (СНИМКИ)

Новоизложените книги ще станат част от постоянната колекция "Джейн Остин и изкуството на писането", която се организира от музея по повод предстоящата 250-годишнина от рождението на писателката. Честването ще бъде на 16 декември 2025 г.

Музеят излага и предмети, които са вдъхновявали Остин - като топаза, подарен през 1804 г. на Джейн и сестра ѝ Касандра от техния брат Чарлз, който се е занимавал с корабоплаване. Именно този подарък вдъхновява Остин за кръстчето, подарено на Фани Прайс от брат ѝ в "Менсфийлд парк", пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес