Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина поетът и носител на Нобелова награда Дерек Уолкът

18 март 2017, 09:46 часа • 2111 прочитания

Карибският поет, драматург и Нобелов лауреат Дерек Уолкът почина късно снощи в дома си на остров Сейнт Лусия след дълго боледуване. Той беше на 87 години.

Тъжната новина съобщиха партньорите му от издателство "Фарар, Щраус и Жиру", предаде AFP.

Уолкът е роден на 23 януари 1930 г. и започва да пише още като дете, насърчаван от своите учители заради таланта си. Първата му стихосбирка е публикувана в края на тийнейджърските му години.

След като учи в Ямайка, той се премества в Тринидад, където се подвизава като критик на изкуството, а през 1959 г. създава театрална работилница, в която се поставят и редица негови пиеси.

Особено популярен става с публикуването на стихосбирката „В зелената нощ“ през 1962 г., със стихове, писани между 1948 и 1960 г.

През годините издава над 20 поетични книги и десетки пиеси. За най-известната творба на Уолкът се смята епическата поема „Омерос“, публикувана през 1990 г., вдъхновена от „Илиада“ и „Одисея“ на Омир.

Нобелова награда за литература творецът печели през 1992 г. за „поетично творчество с голяма яркост, с историческа визия и мултикултурен ангажимент“.

Остров Сейнт Лусия, който е дом на по-малко от 200 000 жители, е родина на двама носители на Нобел. Другият е Артър Луис, който получава престижното отличие за икономика през 1979 г.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес