Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдив ще бъде домакин на Европейски писателски срещи

12 септември 2016, 11:48 часа • 295 прочитания

От утре,  13 септември, Пловдив ще бъде домакин на Европейски писателски срещи, които са част от Есенния салон на изкуствата 2016. Това съобщи в предаването „Заедно в Пловдив” на Радио „Фокус" - Пловдив писателят Недялко Славов, един от организаторите на инициативата.

„Идеята на тези срещи е да внесат повече духовност, да дадат възможност на хората да се докоснат до големи автори, някои от които са с милионни тиражи, носители са на най-престижните литературни награди като „Хуан Рамон Хименес” в Испания, „Гонкур”, „Рьонодо” и др.”, каза Славов. Според организаторите, събитието ще даде възможност пловдивчани и гости на града да се срещнат с тези хора, да общуват с тях. „Пловдив е най-красивият български град, с история и културно натрупване. Хората тук имат сетива за тези неща. Това е признание и за самите автори”, каза още Недялко Славов. По програма на 26 октомври в Пловдив ще гостува Юз Алешковски, легендарен руски писател, който живее в Щатите и е съратник и приятел с Йосиф Александрович Бродски.

След това идва президентът на испанските писатели – Мануел Рико Рего, който също е поет, романист, носител на наградата Хуан Рамон Хименес. „Специално за срещата с него на 10 октомври Божана Апостолова прави превод на неговия „Сборник от поеми”, каза Славов. Поемите му ще имат премиера на този ден в Пловдив. През ноември в града пристига френската писателка Силви Жермен, носител на няколко литературни награди, кандидат-член е на Френската академия на писателите, където се допускат само живи класици.

Все още се очаква потвърждение за участие от Мишел Уелбек – най-известният по света и най-талантливият от всички съвременни френски писатели. Срещите ще се провеждат в Градска художествена галерия – Експозиция Енчо Пиронков. Те започват утре, 13 септември, от 19.00 часа. Първият автор, който ще гостува на Пловдив е младият автор Давид Фоенкинос, който е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес