Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писателката без лице и нейната "Гениална приятелка"

31 октомври 2016, 13:03 часа • 1613 прочитания

За първи път у нас излиза романът "Гениалната приятелка“ на мистериозната Елена Феранте. В това събитие има два основни момента – личността на автора и невероятното му произведение.

През 1992 г. в пощата на едно италианско издателство пристига ръкопис от анонимен автор. Авторът нарича себе си Елена Феранте. От тогава тя има няколко издадени романа, но никой не знае къде е родена и с какво се занимава. Писателката се отказва напълно от появата в публичното пространство, като обяснява решението си това, че текстовете са ѝ факт и другото няма значение. Около личността на Феранте има много мистерии. Журналистът Джеймс Ууд признава, че в кореспонденцията си с журналисти Феранте се определя като майка. Изучавайки текстовете ѝ италианският писател и филолог Марк Сантагата предполага, че Феранте е живяла в Пиза до 1966 година. По това време там е живяла и професор Марчела Мармо и според Сантагата именно тя е автор на текстовете на Феранте, макар че самият професор и издателите да отричат това. Интригата се засилва с всяка изминала година. Писателката дава коментари за известни медии, издава своите романи, а режисьорите екранизират творбите, но до днес никой не я е виждал!

Феранте вече е в топ 100 на най-влиятелните хора според класацията са сп. Time. Каква ирония! Един от най-влиятелните хора, за когото никой нищо не знае.

"Гениалната приятелка" е първата част от тетралогия с проста и изчистена сюжетна лиия. Две приятелки Лила и Елена имат изключително странно приятелство помежду си. Връзката между двете е наситена с най-противоречиви чувства. Между тях има любов, доверие, но и завист и съперничество.

Лила е от този вид момичета, които привличат погледите – отличничка, с талант в писането и дори в създаването на модели обувки. Няма нещо, което да не може да постигне, както и с лекота да махне на всичко с ръка и да го изостави… заради любовта.

Книгата е изпъстрена със събития от живота на двете жени, но без да натоварва, благодарение на приятно подбраните думи. В страниците има много италиански огън – любов, предателство, изневяра и кръв… И всичко това под зловещото покровителство на Везувай, който се вижда от прозореца на героинята.

Историята държи читатели в напрежение понеже непрекъснато нещо назрява и и “избухва“, особено когато е свързано с Лила. Всички събития са свързани със социалното неравенство в провинциална Италия, а самата книга започва с подробното описание на членовете на различните фамилии (ще разберете защо!)

Стилът и естеството на историите носят нещо от вълшебството на Маркес – безброй герои, безкрайни и заплетени драми, спадове и върхове в живота и всичко това описано в най-дребни детайли.

Книгата предлага абсолютно всичко, което е нужно за едно омайващо четиво – страст, кръв, сълзи. Още ли не сте я взели?

По случай Деня на народоните будители издателство "Колибри“ подарява на своите читатели 30% отстъпка от всички налични заглавия в книжарници "Колибри“. Намерете време да наминете!

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес