Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писателят Марио Варгас Льоса е в болница

03 юли 2023, 22:48 часа • 4331 прочитания

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса отново е хоспитализиран заради усложнения, свързани с COVID-19, за втори път, след като се зарази с вируса миналата година, съобщи семейството му в понеделник, предаде АФП. В съобщението не се посочва къде се лекува испано-перуанският писател, който живее в Мадрид.

Мадридският вестник "Ел Паис", който публикува седмична колонка на писателя, съобщи, че той се лекува в столична болница и е в "стабилно" състояние, позовавайки се на източници от семейството. "Той се лекува от отлични професионалисти и е заобиколен от семейството си", се казва в изявлението на децата му.

Роден в Перу през 1936 г., Варгас Льоса, последният оцелял от златното поколение латиноамерикански литературни гиганти, приема испанско гражданство през 1993 г. Прославян заради представянето на социалната действителност, но критикуван в латиноамериканските интелектуални среди заради консервативните си позиции, Варгас Льоса е водеща фигура от поколението на "бума", включващо величия като Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар.

Откъс от "Квартал Петте кьошета", Марио Варгас Льоса

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес