Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромна опашка от чакащи за автограф от Георги Господинов на Пролетния панаир на книгата (ВИДЕО и СНИМКИ)

31 май 2023, 18:42 часа • 6549 прочитания

Огромна опашка от желаещи да се сдобият с автограф от писателя Георги Господинов се извиха в София. Първият българин, носител на престижната награда "Booker", е гост на Пролетния панаир на книгата, който се провежда пред НДК.

Дъждът в столицата не уплаши стотиците, които чакаха търпеливо реда си, за да поздравят автора на "Времеубежище" и да се сдобият с автограф от него в шатрата на издателство "Жанет 45".

Георги Господинов печели читателите още с дебютния си "Естествен роман", преведен на 23 езика. За него критиката казва, че е "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те". 13 години по-късно публикува "Физика на тъгата", който се превръща в най-награждавания и купуван български роман, отличен и с наградата за централноевропейска литература "Ангелус". Разказът му "Сляпата Вайша" го събира с аниматора Теодор Ушев, а филмът по разказа е номиниран за "Оскар".

В разгара на пандемията излиза романът му "Времеубежище". Въпреки опасенията, че е издадена в безвремието на локдауна, книгата се превръща в литературен феномен и читатели от цял свят заживяват със сцени от българското минало. Романът е отличен с една от най-големите европейски награди за литература - Премио Стрега Еуропео. Нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд и Джулиан Барнс.

"Времеубежище" стана един от шестте романа, които беше номиниран за книжния "Оскар" - литературната награда "Букър". Към отличието за английска литература от 2005 г. се връчва и "Букър" за международен роман. Призът са печелили едни от най-големите в съвременната световна литература - класикът на съвременната американска литература Филип Рот и носителката на Нобеловата награда за литература Олга Токарчук. До тях вече се нареди и Георги Господинов. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес