Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не, не подарявай на ТОЗИ човек точно ТАЗИ книга

17 септември 2024, 09:22 часа • 1813 прочитания

Няма по-хубав подарък от книгата. Тя е най-скъпият жест, когато измерваме стойността в смисъла, който даряваме на близките. 

Но като всяко благородно действие и това крие изненади. И е въпрос на тънко умение да изберем нещо подходящо, ако не искаме да се провалим зрелищно. Подарявали ли сте четиво на човек, с което само да му докажете, че въобще не го познавате? И каква бе тази книга с рецепти за баба ви, при положение, че половината тя ги е измислила? Да не говорим за най-лошото: неловката усмивка, с която приятел, получил книга от вас, възпитано отвръща, че вече я има в библиотеката, но..."нищо, благодаря, тази е по-запазена". А вие си запазете, за да не стигате до подобни недоразумения, ей този линк (Google Play или App Store) към чудесното приложение Orange Gifts на книжарници Orange. Ще ни благодарите после - с помощта на изкуствен интелект приложението дава креативни идеи, изготвя персонални списъци не само с книги, а всякакви подаръци за всеки ваш близък, и ви печели куп отстъпки. През това време ние пък ще ви предупредим за подводните камъни на всеки характер.  

1. Човекът-носталгия 

Има хора, които казват, че живеят в миналото, но знаем, че преувеличават. Виждали сме ги с широка усмивка и добро настроение да се наслаждават на мига, а после да прескачат ловко към следващия. Не  говорим за тях. Говорим за истинският носталгик с тъжна и тъмносиня душа, който винаги мечтае за миналото с копнеж, който засяда в гърдите му от най-ранна възраст. Тази есен ще му напомня за предишната, това лято плува във вълните на отминалото, а нищо от настоящето не може да замести тръпчивата сладост от далечно събитие на десетилетие разстояние. Пазете този човек! На такъв носталгик не подарявайте "Великият Гетсби" например и не го ранявайте право в сърцето с нежните книги на Ремарк. Той така или иначе ще стигне до тях. Вместо това му помогнете да открие красотата на настоящето. Подарете му "Алексис Зорбас", за да се научи да обича всеки сегашен миг като Казандзакис. А за да го насърчите още повече да живее тук и сега, може да пробвате с екипировка за къмпинг и тези термоси и чаши. Те ще отговорят както на изтънчения му вкус (признаваме, няма по-големи естети от носталгиците), така и ще му свършат добра работа в улавянето на сегашни мигове.   

2. Рационалният читател

Не че не е прав за почти всичко, но не му е ли е досадно винаги да се доверява само на проверена и научна информация? В никакъв случай не му казвайте, че е такъв, защото е зодия Х с асцедент Y и че картите Таро говорят за житейските му избори по-добре от него самия. Всъщност всеки трябва да има един такъв приятел, понеже той пази преценките ни трезви, когато самите ние ги замъгляваме. Какво да му подарим обаче? Никакви "Подсъзнанието може всичко, "Тайната" или пък "Селестинското пророчество". Ако искате наистина да го зарадвате, ето една златна триада, подходяща за този човек - нещо на Ювал Харари, нещо на Хокинг и нещо на Стивън Пинкър. А понеже сме сигурни, че е изключително добре подреден и обича да планира всичко - каквото и да изберете от този списък с оригинални тефтери и органайзъри, ще му допадне.

Впрочем, ще е любопитно да чуем именно неговото мнение за приложението на Orange Gifts. За него ще е особено интересно да разгледа как този умен app работи с прецизен изкуствен интелект. Не само, че за всеки профил на любим ваш човек или дори далечен познат приложението прави супер точна препоръка за книга или оригинален подарък, с които да ги зарадвате. Ами я съобразява и с конкретния случай - рожден ден, имен ден, сватба, завършване. Въобще всякакви позитивни събития. А като казахме "позитивни"...

3. "Тая книга само ме депресира"  

Не се опитвайте да обясните на този читател, че щом дели четивата на такива, каквито го "депресират" и други, които му действат позитивно и ободряващо, може би имат грешна представа за книгите и очакванията му към тях са по-близки до сладоледа, отколкото до литературата. Но да не ставаме лоши - всъщност именно този човек ни е повече от нужен, защото ни заразява с ведро и леко настроение, с които да ни спаси в  меланхолични периоди. А сега - подводните камъни. В никакъв случай класики, прекалено напрегнати трилъри или документални разкази за исторически събития. Ще ги захвърли бързо. Няма как да сбъркате обаче с няколко приятни любовни романи - те са винаги с щастлива развръзка, или поне по-щастлива от тази в "Мадам Бовари" и "Анна Каренина" (не е трудно).

А подаръкът е най-приятно да се чете паралелно с ето този чудесен комплект за релакс

4. Фентъзи фенът

Винаги, когато го видите, ви изглежда, че от четене на фентъзи е стигнал до фазата, в която ушите би трябвало да започнат да се издължават по елфически, а в говорът му да отекват рунически думи. Малко е да кажем, че всеки негов януари започва с киномаратон по "Властелинът на пръстените", докато всички се отдават на новогодишни резолюции.  Фентъзи фенът никога не е претенциозен, стига да е фентъзи и затова каквото и да подарите от този изчерпателен списък, няма да сгрешите. Обаче ето още една идея - втората най-сигурна връзка между нещата в света след наличието на дракон в история с мечове, е тази между фентъзито и настолните игри: който обича едното, обича и другото. Затова разгледайте този богат набор от настолни игри в Orange или директно направете профил на вашия фентъзи човек в приложението Orange Gifts. Оттам насетне то само ще ви препоръча коя игра да му купите. 

5. Абсолютният ерудит

Тук нещата са сериозни. Поне една стена в дома на този човек е заета от книги. А това е само лицето на неговата ерудиция - на случаен принцип книгите извират и от шкафове, тавани, долапи, под леглото, в гардероба...Ходите в минно поле - всеки ваш подарък може да е вече дублиран. Май не беше чел един-единствен от сборниците на Борхес, но кой? И за "Вълшебната планина" ли бе казал, че е чел в девети клас или всички томове на Пруст? Не си слушал внимателно. Затова ето съветът ни - не рискувай и направо го питай. Той винаги има поне три заглавия наум. А понеже разходът му за книги е солиден, може да му препоръчаш и програмата за лоялност My Orange, която с всяка следваща покупка отключва нови приятелски намаления - не само за книги, но и за всякакви оригинални подаръци. И още с регистрацията идва с отстъпка от 10 лв. 

 

Разпознаваш ли себе си или някой близък в описаните типажи? Помогнахме ли да избегнеш най-неловките недоразумения? Надяваме се - а понеже питаш пак за полезните линкове, ето ги:

 

Orange Gifts в Google Play 

Оrange Gifts в App Store

Програмата за лоялност на My Orange

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес