Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Излъжеш ли ме веднъж" или как тайните от миналото никога не умират

27 декември 2016, 12:58 часа • 1885 прочитания

Книгата на Харлан Коубън „Излъжеш ли ме веднъж“  може да се окаже сериозно предизвикателство за ума ви след коледното преяждане и в навечерието на Новата година.

Мая Стърн е красива жена, но и военен, който е управлявал хеликоптер и участвал в бойните действия в Ирак. Кошмарите от войната я преследват денонощно и са станали част от нея. За секунда не може да се отърве от тях, дори вече, когато е станала майка и има най-страхотният съпруг, за когото може да мечтае.

Съдбата, обаче не спира да я наказва. Сестра ѝ загива, а малко по-късно Мая не успява да спаси съпруга си при въоръжен обир. Тя остава сама с дъщеричката си и най-голямата борба в живота ѝ тепърва започва, въпреки че ѝ се струва, че той е свършил.

Заради спомените от войната Мая всяка нощ сънува кошмари, но няколко дни след смъртта на съпруга си, тя вижда най-големия си кошмар наяве. Тук мозъкът на читателя вече не може да заспи, независимо кое време от денонощието е, докато не се разплете историята. А тя е направена с много възли и завои в миналото. Отдавна забравени тайни изплуват на повърхността, доказвайки, че миналото никога не заспива, а само чака подходящият момент, за да нахлуе в живота на живите и да раздаде правосъдие.

Мая се втурва сама в една невъобразимо опасна гонитба за преследването на истината. В търсене на справедливост самата тя не е наясно колко мъртви са чакали именно нея, за да намерят покой душите им. На карта е заложено бъдещето на дъщеря ѝ и много преди читателя да се досети героинята е направила своя план, готова да пожертва всичко. Заслужава си да прочетете всяка думичка, да проследите всяко действие и дори да нарисувате в съзнанието си възможните сценарии за края на този трилър, за да бъдете разтърсени от неочаквания финал, който представлява странна смесица от възмездие, горчивина и надежда.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес