Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на българите, която живее зад граница

19 юни 2017, 22:24 часа • 8782 прочитания

"Българската история трябва да бъде осмислена като част от световната история. Така много по-добре ще можем да се ситуираме къде се намираме ние - откъде сме тръгнали и къде искаме да стигнем".

Това заяви Теодор Борисов, един от авторите на най-новата историко-приключенска книга „50 места от българската история отвъд България“. Това е първото по рода си издание на българския пазар, което ни изпраща на вълнуващо пътешествие сред значими за родния летопис обекти, намиращи се извън съвременните граници на страната ни.

Светослав Марков и Теодор Борисов

Изданието бе представено в Sofia Live Club пред многобройна публика, дошла да научи повече за местата по света, свързани с миналото на България.

Книгата е дело на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов и се издава от Сдружение "Българска история" с подкрепата на Фондация "Българска памет".

По време на събитието, което откри радиоводещата Елена Розберг, авторите и издателите открехнаха завесата за срещите на читателя по страниците на книгата.

Благодарение на нея ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова, Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков. Ще „посетите“ и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последно убежище на един прокуден цар.

Ще стигнете и до далечна Нигерия, на 7 000 километра от родината, където ще откриете точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, проектирано от български архитекти. Междувременно пък може да се отбиете и до „Градината на българския народ“ в Израел, както и до десетки други обекти, част от родното минало.

"Старали сме се да бъдем много внимателни в това, което пишем. Това, което вие четете, трябва да бъде максимално близо да историческата истина", коментира още Теодор Борисов пред публиката.

Другият автор на книгата, Светослав Марков, разказа, че е посетил 40 от общо 50-те места, които са описани по страниците на изданието, и сподели, че е трогнат от интереса на хората, дошли на представянето тази вечер.

"Поставихме си за цел да привлечем вниманието на младия човек с това издание. Опитваме се да правим качествена литература, такава, каквато да не те отегчи. Да стане модерно да се чете - това искаме", сподели Марио Мишев от екипа на "Българска история". Марио каза, че общо 19 държави, които са свързани с историческото ни минало, са включени в книгата, като по време на подбора на конкретните места е надделяла идеята за разнообразието. Марио загатна, че е възможно да има и второ издание, като дори вече са набелязани обекти, които да станат част от него.

Светослав Марков, Теодор Борисов, Марио Мишев, Иван Кънчев, Милен Врабевски

Идеята за книгата се е родила спонтанно - пред една карта на България, на която били представени обекти от българската диаспора, сподели на публиката Иван Кънчев от "Българска история". По думите му тази книга освен историческа, е и туристическа. "Идеята е да посетите местата, за които прочитате", разясни още Иван Кънчев.

"Горд съм, че тези млади хора връщат вярата в това да живеем заедно и да живеем в мир", не скри вълнението си д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

На въпрос на репортера на Actualno.com Милена Славкова кои са любимите места, за които се разказва в книгата, на Марио Мишев и Иван Кънчев, Марио отговори, че това са места, в които най-малко можеш да очакваш, че ще видиш нещо българско и уточни, че става дума за държави като Италия и Испания. Иван посочи паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Кишкьорьош, Унгария, където Вазов е развивал активна преводаческа дейност. Иван Кънчев сподели, че друго любимо място, свързано с историческата ни памет, за него е Градината на българския народ в Израел.

На финала на пътешествието сред историята ни отвъд граница, авторите на книгата раздаваха автографи на търпеливата публика, чакаща на внушителна опашка до входа на клуба.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес