Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Игри, вълнения и приключения в детската книжка

05 декември 2013, 11:37 часа • 52743 прочитания

"Борковите патила" ни връща към позабравени ценности и приключения, към романтичната атмосфера на българското село, където ваканцията на децата се превръщаше в неспирно приключение и игри до забрава.

Борко и Галка са братче и сестриче, които живеят при баба и дядо на село. Всеки ден те откриват нови приятели и усвояват нови умения, учейки се от своите баба и дядо. Борко и Галка са палави до забрава, но и любознателни и бързо ще се превърнат в любими герои на всяко дете. Те откриват нови и нови приключения всеки ден, но се вслушват в съветите на по-възрастните и са техни първи помощници. В игрите, както и в белите, неизменно ще ги следват Шарко домошарко, рижавият котак, малката мишка, както и всички животинки от „огромното стопанство на голямо пространство” на техните баба и дядо, събрало всякакви живинки. Галка ще стане отмяна на своята баба, а Борко, макар и вече ученик, ще бъде винаги и завинаги дядов герой – момчето с най-силно чувство за отговорност.

Със своя жив текст и прекрасни илюстрации книжката „Борковите патила” ни пренася в романтичната атмосфера на българското село, където ваканцията се превръща в неспирно приключение. Патилата на Борко и Галка са забавни, а поуките от тях възпитават малчуганите в уважение и стремеж към знание.

Автор на книжката е Галина Малина (псевдоним на Галина Нилсен) – псевдонимът идва спонтанно, но съвсем естествено, породен от „вкусните” спомени на детството, преминало в уютния двор на нейните баба и дядо, изпълнен с храстчета с малини, и от закачливото римуване на името й Галина с малина. Така съвсем естествено, когато решава да пресъздаде своите незабравими детски спомени и да опише в римуван текст своите любими деца и природни картини, Галина ангажира въображението си и на страниците оживяват Борко и Галка (чиито прототипи са тя и брат й Борко). И двамата са игриви, но и много досетливи, пъргави и смели, но чаровни и пленителни. Галина споделя, че след двете й собствени деца, тази книжка е онази „рожба”, която я е развълнувала най-много до момента и си пожелава Борко да стане герой на още много луксозни пълноцветни детски книжки.

От 12 години Галина Малина живее в Съединените щати, където се занимава с изключително творческата работа на интериорен дизайнер и специалист по аранжиране на цветя. С България винаги, винаги ще я свързват спомените от детските години и носталгичната привързаност към близките и безкрайно красивата ни природа.

Борко и Галка оживяват и благодарение на безспорния талант и всеотдайност на детския илюстратор Ралица Мануилова, която мигом „прочете” между редовете виждането на Галина Малина за нейните дечица и създаде в най-малките детайли изпълнената с топлина, уважение, обич, но и с вълнения, пакости и приключения атмосфера на „Борковите патила”. Така остава надеждата книжката да бъде основоположник на поредица от детски книжки с главни герои Борко и Галка, които ще пренесат децата на непознати места и ще оставят неугасващо удовлетворение от спомена за едно позабравено минало.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес