Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хагабула" на Тодор П. Тодоров спечели наградата "Роман на годината"

12 май 2023, 14:40 часа • 1838 прочитания

"Хагабула" на Тодор П. Тодоров спечели най-престижната награда за българска литература - Роман на годината, присъждана от Националния дарителски фонд "13 века България" и придружена с финансова премия от 11 хиляди лева. Призът беше връчен на тържествена церемония в зала "Васил Геров" в София. 

Кой е Тодор П. Тодоров: Доцент по философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на два сборника с разкази - "Приказки за меланхолични деца" и "Винаги нощта". "Хагабула" (изд. "Жанет 45") е неговият дебютен роман. Написан в стила на магическия реализъм, той разказва за пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. 

Победителят беше определен от жури в състав: проф. Миглена Николчина, проф. Людмил Димитров, доц. Бойко Пенчев, проф. Милена Кирова и проф. Младен Влашки. Другите номинирани бяха:

"Ловецът на пеперуди" от Костадин Костадинов (изд. "Хермес")

"Звезди под клепачите" от Николай Терзийски (изд. "Жанет 45")

"Късна смърт" от Иван Станков (изд. "Хермес")

"Плът и Крафт" от Васил Панайотов (изд. "Фама+")

"Химия на шегата" от Михаил Вешим (изд. "Сиела")

Те бяха избрани измежду 28 романа, издадени през изминалата година, пише "Сега".

Наградата на НФД "13 века България" се връчва от 2011 г. Сред предишните ѝ лауреати са "Опашката" на Захари Карабашлиев, "Времеубежище" на Георги Господинов, която в момента е номинирана за международен "Букър", "Поразените" на Теодора Димова, "Свети Вълк" на Елена Алексиева, "Последната територия" на Момчил Николов, "Една и съща река" на Здравка Евтимова и др.

ОЩЕ: "Времеубежище" на Георги Господинов влезе в краткия списък за наградите "Букър"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес