Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древният път на чая

15 септември 2015, 15:12 часа • 4185 прочитания

Излезе от печат обновеното издание на отдавна изчерпания пътепис „Древният път на чая“ на Джеф Фучс – първия западен изследовател, който се докосва до забуления в тайни маршрут.

"Древният път на чая" не е просто търговски път, а едно богато изживяване, наслоило в себе си светове, култури и история. Джеф Фучс ни разкрива недокоснатите тайни на миналото и ни среща с последните пазители на отдавна замиращи традиции през 5000 невероятни километра на своето епично пътешествие.

Древният път на чая се простира от Югозападен Китай през Тибет, Непал и Индия, за да се отправи към сърцето на Азия. По неговото протежение са преминавали традиции, стоки, езици и гени, напоявайки го с белезите на далечни земи. Пътят е приютявал кервани и преселници още от VII век, чак до края на 50-те години на XX век. За да пренасят безценната суровина на древната напитка, безстрашните мулетари, наречени ладоси („каменни ръце“ в буквален превод от тибетски), рискували живота си в снежните бури, борейки се с глада и крадците в прегръдката на най-високото плато в света. А Фучс ни запознава с последните живи мулетари и безценните разкази, до които никой западняк не е достигал.

През смразяващи виелици и изпепеляващи пустинни температури потайният маршрут шепне своята омайна приказка, а Джеф Фучс ни я преразказва с опияняваща детайлност в едно приключение, изпълнено с чудати образи, човешки истории и разбира се, стоплящото ухание и вкус на чая.

Фотографът и пътешественик Джеф Фучс живее в Азия и пише статии за местните планинци и старите азиатски традиции. Негови снимки и материали са публикувани в списанията National Geographic, World Geographic, The Earth, China Post, New Ideas, Outdoor Exploration, New Travel, Out Post Magazine. Работата му го отвежда в непроходимите джунгли на Южна Америка, ледовете на Арктика и непокорните Хималаи. Снимките му са били част от големи фотографски изложби в Азия и Ню Йорк.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес