Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните с най-голямо съдържание на протеин?

13 август 2024, 12:32 часа • 9142 прочитания

Тренирате и се стараете да се движите, но все пак не прогресирате толкова бързо, колкото ви се иска? А замисляли ли сте се с какво се храните? Важно е да познавате храните и съдържанието им (техните макроси), за да се ориентирате по-лесно кога и какво да ядете. Най-вероятно сте чували, че когато тренирате трябва да приемате повече протеин, знаете ли обаче в кои храни се съдържа в най-голямо количество?

Храните с най-голямо съдържание на протеин

Месо и риба

Протеин

Сьомга

Сьомгата е от мазните риби, което означава, че съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини. Освен това тя е и перфектен източник на протеин, особено ако не сте фен на месото. Филе от сьомга, което тежи приблизително 180 грама, съдържа цели 40 грама протеин!

Пилешки гърди

Калориите на пилешките гърди идват почти само от протеина, съдържащ се в тях, когато са приготвени без кожа. 100 грама гърди биха ви доставили около 23 грама протеин.

ОЩЕ: Какво да правим, ако искаме да живеем по-здравословно

Телешко

Още един прекрасен източник на белтъчини, който съдържа цели 24 грама протеин на 100 грама. Можете да избирате между различни видове телешко, но ние ви съветваме да се спирате такова с по-малко съдържание на мазнини.

Риба тон

Рибата тон е изключително достъпна и с нея можете да си набавяте голямо количество протеини, но помнете, че трябва да внимавате, защото в нея се съдържа живак. Консерва риба тон (107 грама) има около 20 грама протеин.

Свинско

Всички ние свързваме свинското месо с много мазнини, но свинското бонфиле например е много добра опция. Белтъчините в него са цели 26 грама на 100 грама, а мазнините само 3,5 грама.

Пуешко

Печените пуешки гърди могат да ви дадат 17 грама протеин на 100 грама. Трябва да внимавате обаче как ги приготвяте, защото лесно можете да сбъркате и да се получат сухи и жилави.

ОЩЕ: Ралица Кашинова: Шампионката, която променя човешки животи (ВИДЕО)

Вегетариански храни

Млечни

Яйца

Те са един много достъпен източник на белтъци, с който няма да сбъркате, а и се приготвят много бързо. В едно голямо яйце съдържанието на протеин е 6 грама.

Йогурт

Обезмасленият йогурт ще даде на тялото ви 20 грама протеин само в една порция (200 грама). Внимавайте обаче с добавената захар в него, затова преди да го грабнете от щанда, прочетете етикета.

Котидж сирене

Сиренето котидж представлява прясно сирене, което има зърнеста структура и е безсолно, то много наподобява извара. Добър източник е на калций и разбира се, на протеин, защото има около 10 грама протеин на 100 грама.

Мляко

За хората, които нямат нетолерантност към него, то е добър източник на протеин. Чаша прясно мляко (около 250 милилитра) има 8 грама белтъци.

ОЩЕ: Какво да направите, ако излишните килограми не изчезват

Веган храни

Веган

Нахут

Нахутът е с високо съдържание не само на протеин, а и на фибри. Той съдържа и нутриенти, които подпомагат сърдечната дейност и здравината на костите. В 100 грама нахут има 19 грама протеин.

Киноа

Тя съдържа и деветте есенциални аминокиселини, което я прави перфектния избор за вегетарианците и веганите, които не могат да си ги набавят от месото. 14 грама от 100 грама в нея са белтъци.

Авокадо

На повечето хора им е ясно, че авокадото е полезно, но знаете ли защо? То съдържа здравословни мазнини и протеини, а освен тях е богато на фибри и калий. В едно средно голямо авокадо се съдържат около 4,5 грама протеин.

Леща

Лещата ще даде на организма ви солидна доза растителен протеин и фибри. В 100 грама сурова леща има 9 грама белтък.

Овес

С него лесно ще успеете да си набавите 17 грама протеин от 100 грама овесени ядки. Те обаче не са само източник на протеин, а и на въглехидрати, което означава, че не е добре да прекалявате с тях.

ВИЖТЕ СЪЩО: Вредни ли са хранителните добавки?

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес