Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забулената Емине от Вълкосел загуби делото срещу училището си

11 юни 2016, 15:09 часа • 5993 прочитания

16-годишната Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел загуби делото срещу директора на родното си училище. Административният съд в Благоевград определи като неъстоятелна жалбата на момичето, което е било освободено от училището на 7 март тази година.

В документа тя и баща й Ресим Шаматарев посочват, че ученичката е станала обект на религиозна дискриминация. Магистратите обаче прецениха, че обвиненията срещу директора Митко Джурков са напълно неоснователни.

Ищцата по делото и законният й представител трябва да заплатят и 300 лева за разноските по делото. По него бяха проведени две заседания, на които бяха разпитани десетина свидетели.

Директорът Джурков обясни, че в училището има правилник, който забранява носенето на бурки, шапки, слънчеви очила и забрадки по време на часовете. Той е категоричен, че е спазил закона и неколкократно е опитвал да убеди тийнейджърката да не носи забрадка в часовете, но не успял. Това го накаало да вземе радикални мерки.

Своята подкрепа към ръководството и колектива на учебното заведение изрази и шефът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Решението на съда може да се обжалва в двуседмичен срок.

„Ще обжалваме“, категоричен бе бащата на Емине, Ресим.

В СОУ „Христо Ботев” учат предимно деца на мюсюлмани. Няколко от тях показват религиозност, но са категорично против в училище да се носи забрадка – защото „това е светско училище”. Класната ръководителка на Емине не виждала проблем в забрадката и твърди, че няма конфликт между нея и съучениците ѝ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес