Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори протест в Гърмен заради ромската махала и епидемия от хепатит А

14 декември 2016, 08:04 часа • 1511 прочитания

Нов протест в Гърмен – заради буквално епидемия от болни от хепатит А деца от ромската махала. Според официална справка става въпрос за 27 деца.

Съгласно думите на протестираща майка пред Нова телевизия проблем е хигиената, защото въпреки всички действия, всъщност има пълен провал – ромчетата се връщат в махалата, където няма никакви условия и така епидемията не може да бъде спряна.

Хората са настроени срещу кметицата на Гърмен Минка Капитанова. В края на миналия месец представители на сдружение "Защита на община Гърмен" обвиниха Капитанова в "лайнян тероризъм". Тогава те заявиха, че няма регулация на имотите в ромската махала и там няма канализация, т.е. предпоставката за зарази е налице.

Никой не иска да намери къде да бъдат настанени циганите, заяви млад мъж, дошъл на протеста, обвинявайки общинските власти. Защо не бяха изпълнени досега заповедите за събаряне на незаконните постройки, попитаха протестиращите. Версията на Капитанова е, че тя иска регулация, но според протестиращите Капитанова почнала да прави Подробен устройствен план (ПУП) чак след обществен натиск, но земята не е изцяло общинска и има проблеми, тъй като частни собственици не могат да си влязат във владение. От 2011 година има 124 заповеди на съда – грижа на общината е да намери къде да настани ромите, категорични са хората. Аз ако откажа да си платя данъците, мен някой ще ме толерира ли, възмути се млада жена на нежеланието на някои роми да се махнат от ромската махала.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес