Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинката Татяна и дъщеря й имат месец да напуснат България, ДАБ им отказа статут за втори път

07 октомври 2018, 17:02 часа • 4466 прочитания

Украинката Татяна Кондратюк, която от 4 години живее в Гърмен, трябва да напусне страната доброволно в рамките на един месец заедно с дъщеря си.

В началото на седмицата младата майка е получила разпореждане от служба „Миграция“ към ОД на МВР – Благоевград, което я задължава да направи това действие, съобщи за Actualno.com съпругът й Алексей Науменко.

В документа се съобщава, че ако Татяна не си тръгне от България в срок до началото на ноември срещу нея и дъщеря й ще бъдат наложени принудителни административни мерки съгласно Закона за чужденците у нас.

Разпореждането дошло малко след като от Държавната агенция за бежанците за втори път отказали да дадат статут на 40-годишната жена и 15-годишната й дъщеря, които пристигнали у нас в края на 2014 година малко след старта на войната в Донбас, Украйна.

Тогава двете преживели истински ужас. Ставали свидетели на това как се унищожава инфраструктура и падат бомби. Малката Ана все още като чуе гръм се крие в мазето, тъй като мисли, че пада бомба, разказа още Алексей Науменко.

След много перипетии майка й Татяна Кондратюк успяла да си намери работа и да работи законно.

Семейството е категорично, че отново ще обжалва решението на ДАБ, след като вече един път го е обжалвало и е спечелило делото на първа инстанция. На втора обаче нямали този късмет.

„В Благоевград предложиха на Татяна да подаде документи за виза „Д“. Сега имало промени в закона и можело от България да се кандидатства. Когато тя е готова трябва да идат да си я вземат и пак да се върнат. Но това трябва да стане в Украйна, а там е меко казано небезопасно“, коментира пред медията ни Науменко.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес