Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал във Фейсбук за загиналите в пожара край Сандански, с обвинение за грешни заповеди и мизерна екипировка

06 август 2021, 06:46 часа • 5268 прочитания

Бивш колега на двамата загинали горски служители в борбата с пожара край село Петрово, Сандански, е разказал "ужасяващи неща" за случващото се там. Това твърди в свой фейсбук пост Стоян Димитров, който явно също е работил като горски.

Димитров директно посочва "директора Дамян Дамянов" и обяснява, че за пред камерите той бил герой, но "такива" като него си седели "долу в построения щаб и "често дават грешни команди".

"Ние сме обречени от гледна точка и на екипировката защото през годините ни се дадоха десетки костюми за банкети и по 200 000 лева за джипове с екстри за началниците, но екипи за работа нямаме. Нямаме дори кислородни маски. Влизаме в огъня с голи ръце, лопата и топалки, и фланелки на лицата, защото нямаме кислородни маски! Понякога влизаме и там, където оборудвани пожарникари често не смеят да влязат", пише Димитров.

След това описва случай от 2017 година и твърди, че още тогава един от сега загиналите е можел да загине, след като била дадена заповед на екип от 10 души да влизат навътре срещу огъня, но Димитров, който ги ръководел, се възпротивил.

"Това са истинските герои на България раждани от български Майки!!! Буквално с голи ръце без оборудване застават срещу огнените стихии за да предпазят хората и България! (...) Не ме е страх да кажа истината както тогава с откровеност и загриженост спасих десетки души така и сега се надявам да спася други хора за напред ако се обърне внимание на казаното от мен за ситуацията и директора Д.Д. (...) Готов съм да застана и с лицето си пред камерите ако това помогне повече да няма подобни неща!", добавя Димитров.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес